Ugrás a tartalomra

Tisza-Rétköz Horgászegyesület

Horgászat. Első hallásra egy könnyed szórakozás „fedőneve”, de valójában számtalan, immár 700 000 magyar polgár szórakozása.

Bizonyára mindenki tudja, hogy ennyi embert egy szervezetbe foglalva lehet csak kiszolgálni, elősegíteni abban, hogy a szórakozás örömet okozzon.

A horgászatot magát egy önálló törvény, illetve abból képzett végrehajtási rendelet szabályozza, melyeknek alapján országos és helyi horgászrendek szorítják kordába a horgász nem egyszer zabolátlan fantáziáját.

A mai online világban sok mindent meg lehet oldani, azonban lévén, hogy az emberek érdekében folyik a tevékenység, ezért kisebb egységek létrehozásával hajtják végre az arra hivatottak ezeket a feladatokat. Ezek a kisebb egységek egyesületek, nevezetesen horgászegyesületek, melyek önkéntes alapon szerveződnek, kifejezetten a célból, hogy tagjaik ebbéli tevékenységét elősegítsék, kvázi igazgassák. Nem kevés feladatot hordoz ez magában, különösen nagy az a feladattömeg, amely egy akkora egyesület vonatkozásában keletkezik, mint a Tisza-Rétköz Horgászegyesület.

Erre vállalkoztunk 1997-ben, azok, akiknek elég sok közük volt a természetes vizekhez és pihenő idejükben érdeklődéssel fordultak e foglalkozáshoz. 11 fő összefogásából jött létre 1997-ben az egyesület. Önként vállalt feladata a térségben lévő természetes vízen való halfogási tevékenység, nevezetesen horgászat kedvelőinek összefogása, a tevékenységhez szükséges dokumentumok beszerzésének bonyolítása és, mint későbbi feladatként néhány, de összefüggésben lévő természetes víz szakszerű, a törvényben meghatározott módon való kezelése.

Mindez nem látszik nagy feladatnak, kivéve, amikor 5-6000 horgász vonatkozásában a fenti vállalásunkat teljesíteni szükséges.

A Tisza-Rétköz Horgászegyesület szorosan kapcsolódott a Szabolcsi Halászati Kft-hez. Azonban szervezeti függőség nincs a két egység között, azok önállóan működnek. Mindkettőnek van vezetője, vezető apparátusa, felettes szerve és nem utolsó sorban a gazdaságos működéshez szükséges eszközrendszere.

Mivel az érdekeltségébe tartozó vizek, valamint a tagsági kör földrajzilag leginkább Balsa környékére tevődik és a révátkelő működésének eredményeként igen könnyen közelíthető meg minden más ponthoz viszonyítva, ezért négy éve székhelyéül az egyesület Balsát választotta.

Néhányan balsai lakosként vesznek részt a tevékenység végzésében, az egyesület telephelyet tart fenn, ahonnét a feladat ellátás érdekében a kiindulás történik. Innét indul a halőri gépkocsi, adott esetben utána akasztva a motorcsónak, itt történnek a megbeszélések, valamint ide érkeznek a felettes szervek, adott esetben ellenőrzésre hivatott alkalmazottjai.

Az egyesület évente egyszer tart közgyűlést, a vezetőség azonban folyamatosan végzi operatív tevékenységét.

Kirendeltségei vannak Szabolcs- és Borsod megyében, de a székhelye Balsán van.  Ezek a kirendeltségek napi tevékenységük során hozzásegítik a horgászokat a szükséges dokumentumok megszerzéséhez, többek között Balsán is létezik ilyen, a Kasmír Ajándékboltban. Itt lehetőség van a tagsági viszony fenntartására (évente), az Állami horgászjegy beszerzésére, valamint a térségben működő horgászvizek nagy részének területi engedélyek beszerzésére. Az azonban, aki most szeretne horgásszá válni, szintén e helyen jelentkezhet, hiszen a horgászvizsga itt is letehető. Mindez természetesen nem csak a balsai lakosokra vonatkozik, hanem bárkire, aki rendelkezik az ehhez szükséges feltételekkel.

Horgászni 15 éves korig szülői felügyelet mellett lehet, ettől idősebbeknek vizsga kötelezettségük van, a felnőtt horgász turista horgászjeggyel is leülhet a vízpartra, illetve a korban arra érdemesek különféle kedvezményekkel juthatnak horgászati lehetőséghez.

A horgászok köszöntése: „Görbüljön a botod!” Görbüljön hát a balsaiaké is belépve tagjaink sorába, tiszteletben tartva a természet adta lehetőségeket, szerezve természet ismeretet, élményeket, nyugodt perceket!