Hírességek

Cserhát József, költő, szerkesztő.

A balsai Dessewffy uradalomban született 1915. március 20-án. Ősei több nemzedéken át uradalmi cselédek voltak. A család a 18. században települt át Erdélyből, ahol még kisnemesi rangjuk volt. Az apa kocsmáros és hentesként működött. Gyermekkorában néhány évig a szomszédos Vencsellőn élt, majd 1928-ban Budapestre költöztek. Tanulmányait Balsán, Vencsellőn, Nyíregyházán, Békésen, Szegeden, Kolozsváron és Budapesten végezte. Batsányi János és Baumberg Gabriella életútja nagy hatással volt rá a tapolcai évek alatt. Megszerette a költő házaspárt és a a Batsányi-kultusz fáklyavivője lett. Megírta Batsányi Jánosról versét: A „Látó lángja” című költeményt.Korán kezdte írói pályáját, első verseit a Magyar Csillag, az Erdélyi Helikon, a Kelet Népe, Sorsunk közölte. Részt vesz a Márciusi Front nevű írói kongresszuson, nagy írókkal együtt, többek között Illyés Gyulával, Németh Lászlóval, Kodolányi Jánossal. A háború után főként a Kortársban, az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban és az Életünkben jelentek meg írásai. 1957 és 1960 között a Tapolcai Városi Könyvtárat vezette, majd a Veszprémi Napló kulturális rovatának vezetője lett. A Nyugat késői nemzedékéhez is sorolják, de szorosan kötődik a népi írókhoz. A kortárs antológiákban való megjelenések mellett publicisztikai írásai is jelentősek. Harcolt újságíróként, költőként is az elnyomás ellen, a kisemberek életének jobbításáért. A népi írók újabban lírikusaként is említik. Bulgáriából hazafelé jövet a gyorsvonaton éri a halál (Romániában) 1969. augusztus 6-án. Költői munkásságát, emlékét viszi tovább a Veszprémben megalakult Cserhát Művész Kör (1969), amely ma már Budapesten működik. Az országos szervezet díjakat alapított nevéről: Cserhát-díj, Cserhát nívódíj I. II. III. Cserhát József Irodalmi és Művészeti díj, Batsányi-Cserhát-emlékdíj.

Művei

 • Magra sem ügyel senki, (1941)
 • Kilépünk az állószékből, (1942)
 • Nyíri balladák (1942)
 • Balsai Föld (1946)
 • Együgyü szekeres népi ballada, Dante Kiadó.

Erre a könyvre szerződése volt nem tudni, hogy végül megjelent-e.

 • Alszik a szarvas Szépirodalmi kiadó, (1973)

Verseit a nevéről alapított Cserhát Művész Kör kiadványai közlik:

 • Délibáb (folyóirat)
 • Antológiák
 • Batsányi emlékkönyv (2005)
 • Szép Versek (Szépirodalmi Kiadó 1963, 1969)

Díjai

 • Batsányi-díj, Veszprém Megyei Tanács (1963)
 • József Attila-pályadíj, Budapest, a Balsai Föld című művéért. (1948)
 • Kiváló újságíró (1969), Veszprémi Napló – MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége)

Választások


Közérdekü
Fotógalériák


Balsa települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Ki van itt?

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi


Látogatók

free counters
IP

Kapcsolat

Fő tér 1.
4468 Balsa
Tel: +36 42 207-692
Fax: +36 42 207-692
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

max maillots max maillot air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet woolrich outlet

Style Setting

Fonts

Direction

 
Scroll to top