NÉPSZAVAZÁS 2016

Tisztelt Balsai Választópolgár!

Magyarország köztársasági elnöke országos népszavazást tűzött ki 2016. október 2-ára. A népszavazásra feltett kérdés: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A szavazás napján reggel 6 órától este 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelyben a választó szerepel a névjegyzékben. A szavazóköri névjegyzékbe történő felvételről a választók 2016. augusztus 16-ig tájékoztatást kaptak a Nemzeti Választási Irodától.

A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár személyesen szavazhat. A szavazás napján Balsai lakcímétől távol tartózkodó választópolgár, belföldön az általa megjelölt településen átjelentkezéssel, külföldön Magyarország külképviseletein adhatja le szavazatát.

Átjelentkezést 2016. szeptember 30-án( péntek) 16 óráig, a külképviseleti névjegyzékbe vételt 2016. szeptember 24-én (szombat) l6 óráig lehet kérni, a www.valasztas.hu oldalon, illetve levélben vagy személyesen a Tiszaberceli Helyi Választási Iroda Balsai Kirendeltségén  (4468 Balsa, Fő tér 1.).

A mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár, meghatalmazott útján vagy levélben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be legkésőbb 2016. szeptember 30-án (pénteken) 16.00 óráig a Tiszaberceli Helyi Választási Iroda Balsai Kirendeltségéhez, a szavazás napján 15.00 óráig pedig a szavazatszámláló bizottsághoz. A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját. Ha átjelentkezéssel szavazó választópolgár igényel mozgóurnát a kérelemnek tartalmaznia kell azt a címet, ahova a mozgóurna kiszállítását kéri. Mozgóurna iránti kérelem letölthető a Tiszaberceli Helyi Választási Iroda Balsai Kirendeltségének honlapjáról www.balsa.hu oldalon,

A szavazat leadására azt követően kerülhet sor, ha a szavazatszámláló bizottság megállapította a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját( régi nevén személyi szám) vagy lakcímét, és szerepel a névjegyzékben.

 

A személyazonosság igazolására alkalmas:

- magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány (személyi igazolvány, régi könyvecske formátumú személyi)

- magyar hatóság által kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvány

- magyar hatóság által kiállított vezetői engedély

- magyar hatóság által kiállított útlevél, ideiglenes útlevél

 A személyi azonosító igazolására alkalmas:

 

- személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)

- hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről

 

A lakcím igazolására alkalmas:

- lakcímet igazoló hatósági igazolvány

- régi könyvecske formátumú személyazonosító igazolvány amennyiben a lakcímet tartalmazza

 

Személyazonosság és személyi azonosító vagy lakcím csak a szavazás napján is érvényes igazolvány valamelyikével igazolható.

 

Balsa Község szavazókörének címében a 2014. évi országgyűlési választások óta változás nem következett be.

 

Balsa, 2016. szeptember 26.

Tisztelettel

Kovácsné Elek Irén
Helyi Választási Iroda Vezető

Mozgóurna iránti kérelem letöltése!

 

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni.

A szövegre kattintva letölthető a kormányrendelet.

 

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

A Kormány a koronavírus (COVID-19) járvány terjedése miatt a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Balsa Község Önkormányzatának Képviselő Testületének döntésének értelmében 2020.március 17-től, keddtől, a Meseház Óvodában visszavonásig rendkívüli szünet került elrendelésre. Mindazok számára, akik kiskorú gyermekük napközbeni ellátását nem tudják megoldani, a rendkívüli szünet alatt az óvodában biztosítjuk a felügyeletet. Az ügyeleti ellátást igénybe vevők étkeztetéséről Balsa Község Önkormányzatának Konyhája gondoskodik.

Az önkormányzat hivatala arra kéri az ügyfeleket, hogy a telefonos vagy az elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben. Ügyintézéssel kapcsolatban, ha szükséges, hívják a +36 42/207-692-es központi számot. Önkormányzatunk e-mail címe: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A háziorvosi rendelőnkben kérjük, csak a legszükségesebb esetekben jelenjenek meg személyesen, hogy valóban a fontos esetekre tudjanak koncentrálni az ott dolgozók. Az orvosi rendelő telefonszáma: +36 42/207-690.

Az idősek otthoni szociális házi ellátása és szociális étkeztetése továbbra is biztosított a településen. Az ebédek kiszállítását az önkormányzat visszavonásig térítésmentesen biztosítja az azt igénybe vevők számára. Keressék bizalommal a településen dolgozó szociális gondozóinkat is ,amiben tudnak segítséget nyújtanak.

A veszélyhelyzet időtartama alatt annak érdekében, hogy Balsa község idős lakosságának egészségét megóvjuk, kérjük, hogy lehetőség szerint mindenki MARADJON OTTHON!

Balsa Község Önkormányzata a koronavírus járvány megelőző intézkedéseként segítséget nyújt a 65 év feletti szépkorúak számára. Gyógyszerkiváltásban, bevásárlásban amennyiben nincs az idős közelében hozzátartozó, környezetében segítő, kérjük forduljon bizalommal önkormányzatunk hivatalához és dolgozóihoz a 06 -42/ 207-692-es telefonszámon. Ezzel kapcsolatos igényeiket kérjük reggel 8.00 órától-11.00 óráig jelezzék hétfőtől-csütörtökig.

Kérjük a lakosságot továbbra is a helyzet higgadt és felelősségteljesen kezelésére, a személyi higiéné ,kézmosás fontosságának figyelembe vételére és arra, hogy különösen kerülendő az érintkezés lázas betegekkel vagy olyan hozzátartozókkal akik fertőzött területről érkeztek. Óvjuk védjük egymást felelősségteljesen!
Figyeljünk egymásra még jobban, szeretett falunkban Balsán!

Balsa, 2020. március 23

Somogyi Szilvia
Balsa Község Polgármestere

 

KÖZLEMÉNY

A Dr. Béres József Egészségügyi Centrumban (4484 Ibrány, Nagyhalászi u. 1.) a koronavírus pandémia miatt kialakult helyzet következtében 2020. március 24-től a járóbeteg szakellátás rendelési időiben ismételten változás történt.

A változásokról folyamatosan tájékozódhat az intézmény honlapján:

http://ibranyhalaszjarobeteg.hu/

Kérjük kedves betegeink szíves megértését!

MEDI-AMB Nonprofit Közhasznú Kft
vezetősége

 

TÁJÉKOZTATÁS AZ ELEKTRONIKUS IDŐPONTFOGLALÁS KÖNNYÍTÉSÉRŐL

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében 2020. március 18-tól csak előzetes időpontfoglalással érkező ügyfeleket fogadnak a kormányablakok.

Időpontot foglalni a megújult magyarorszag.hu oldalon van lehetősége az ügyfeleknek.
Az időpontfoglalás megkönnyítése érdekében a mai naptól – a gépjárművekkel kapcsolatos ügykörök kivételével - ügyfélkapu regisztráció nélkül is foglalható időpont a magyarorszag.hu felületen!

Továbbra sem szükséges intézkedni, személyes okmányok érvényességének lejárta esetén, mert a veszélyhelyzet kihirdetését – 2020. március 11. – követően lejáró okmányok a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig Magyarország területén érvényesnek tekintendők.

Amennyiben feltétlenül szükséges személyesen ügyet intéznie kormányablakban, mindenképpen foglaljon időpontot!

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az idősekre!

Ibrány, 2020. március 20.

Szűcs Sándor s.k.
az ibrányi járási hivatal vezetője

 


Kedves Érdeklődő!

Köszöntöm abból az alkalomból, hogy felkereste honlapunkat. Igyekszünk hasznos információkat összeválogatni a Balsa iránt érdeklődőknek.

Remélem amikor böngésznek oldalunkon, egy olyan kistelepülésről kapnak képet, amely az elmúlt években a fejlődés vitathatatlan jegyeit mutatja fel.

Ahol az emberek barátságosak, dolgosak, ahol szívesen vásárolnak nyaralót a pihenni vágyók, ahová a Tisza-part érintetlensége vonzza a természetkedvelőket.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a csendet, nyugalmat. Ha gyönyörű tájat, jó szót és vendégszerető embereket keres, jöjjön el biztosan meg fogja találni!

Üdvözlettel:

Somogyi Szilvia, Balsa polgármestre
Somogyi Szilvia
polgármester

Önkormányzat

BALSA ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE
(2014-2019)


Somogyi Szílvia
Somogyi Szilvia
polgármester
     
     
Tóth László
alpolgármester

Balogh Sándorné
társadalmi alpolgármester
     

Képviselők:
Radóczi János  
Radóczi János   Rácz Zsolt
     
 
Szűcs Istvánné
 
 
A korábbi képviselő-testületek listája elérhető itt.


ÜGYRENDI-, PÉNZÜGYI- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁG
     
Radóczi János
Radóczi János
Ügyrendi-, Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság elnöke
     
Rácz Zsolt
Ügyrendi-, Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság tagja
  Petrócziné Füredi Krisztina
Ügyrendi-, Pénzügyi- és Településfejlesztési Bizottság külsős bizottsági tagja
TISZABERCELI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATOK BALSAI KIRENDELTSÉGE
 
Kovácsné Elek Irén
jegyző
 
KÖZTISZTVISELŐINK
 

Peti Ferencné
hivatalvezető

 


Tóth TímeaTóth Tímea

 • iktatás
 • irattár
 • postázás
 • szociális igazgatás
 • képviselőtestületi ülések anyagainak előkészítése
 • jegyzőköny vezése
 • adóügy

Hovanyacz MelindaHovanyacz Melinda

 • szociális ügyek
  (átmeneti segély, kamatmentes szociális kölcsön, közlekedési támogatás - gépkocsi szerzési támogatás, közgyógyellátási igazolvány, szociális igazgatás egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, házi segítségnyújtás, időskorúak járadéka, rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, ápolási díj, temetési segély, ebédkihordás tanévkezdési támogatás)
 • segélyezés
 • adóérték bizonyítvány
 • hagyatéki ügyek


Tóth Ibolya
 • kompreferens

Iski Henriett

 • pénztár
 • pénzügyi ügyintéző

 

 

Tüdősné Siffer Viktória

 • könyvelés
 • pénzügyi ügyintéző

Településünk története

Balsa nevével a XIII. század végén találkozhatunk először. Eredetéről pontos adatok nem maradtak fenn. A település elnevezését „Bulcsú vezér”-től származtatják. Ezt azzal támasztják alá, hogy Árpád fejedelem a „Véresszájú zászlótartónak”, Bulcsúnak adományozta Balsát. Régi okleveleken mint átkelő és vámhely van említve. 1291-től vétel útján a Szente-mágnás nemzetség szabolcsi ágának tulajdona e terület. Később a Petneházi család, majd az egri káptalan a földbirtokos.1648-ban a sárospataki Rákóczi uradalom jobbágyfaluja. 1708-ban a II. Rákóczi Ferenc által adott privilégium – mely a Bocskai István által kezdett hajdú szabadságlevelek sorát zárta le – nemcsak a megyei igazgatás és igazságszolgáltatás alól mentesítette a hajdúvá lett mezőváros lakóit, hanem az uradalom tisztjeinek közvetlen hatalma alól is. (Ehhez hasonló szabadságlevéllel rendelkeztek Balsán már 1643-ban, akik Bethlen Gábortól és I. Rákóczi Györgytől kapták kiváltságukat. I. Rákóczi György lemondása után a megye és vele együtt Balsa település is elvesztette e kiváltságot, mert a császári udvar intézkedése a megye igazgatási és katonai visszacsatolását rendelte el.) Balsa pecsét 1864-ből 1720-ban a kincstár lakosokat telepített a faluba. 1836-tól kezdve a gróf Dessewffy család birtokolja Balsa községet. Ebben az évben tűz martaléka lett csaknem az egész település. 1848. december 31-e után az Országgyűlés Debrecenbe tette át székhelyét. E városból csakhamar átsugárzott a nemzeti önvédelem és a szabadság iránti rajongó láz. Egész Szabolcs vármegye buzgalommal készült az ellenállásra. Erre szükség is volt, mert Mészáros Lázár serege a kassai veszteség után Tokajig húzódott vissza, ahol január 19-én Klapkának adta át a fővezérséget. Klapka január 23-án Tokajnál Mészáros tábornok szétzüllött hadával átkelt a Tiszán, és főleg a Tisza-vonal megvédésére szorítkozott, seregét a folyóval szemközt Rakamaz és Balsa között állítva fel. Itt verte vissza Schlik tábornok támadásait. E harcokban vettek részt a balsai 48-as honvédek, s ennek köszönhető, hogy a vármegyét nem fenyegette több veszély közvetlenül és egészen az orosz sereg bejöveteléig megmenekült a térség a háború borzalmaitól.

Az 1931. év jelentős változást hozott a falu életében, mert akkor épült meg a tiszai közúti-vasúti híd, mely nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyével, hanem a szomszédos Szlovákiával is összekötötte a települést, a megyét.

Balsa község megemlékezésre méltó lakosa volt Körtvélyessy László református lelkipásztor. 1940-ben segédlelkész volt a faluban Keresztúry Sándor lelkész mellett. 1944-ben családját is Balsára költöztette, ekkor lett felszentelt lelkésze a falunak. Amikor a református templomot újjá kellett építeni, ő tervezte és vezette le a munkálatokat. Elévülhetetlen érdemeket szerzett, amikor a háborúban, a „malenkij-robot” idején jó kapcsolatot épített ki az orosz tolmáccsal és az orosz csapatok parancsnokával. Amikor az orosz parancsnoknak be kellett mutatni a falut, ő kísérte el, elsőként a görög katolikus templomhoz. Úgy mutatta be a templomot, mint egy ortodox-görög katolikus település templomát. Mivel a parancsnok is ortodox-görög katolikus vallású ember volt, eltekintett a férfi lakosság elhurcolásától. Körtvélyessy László 40 évig szolgálta a települést, és felekezetre való tekintet nélkül segített mindenkinek.

A II. világháborús időszak alatt a település nagy kárt szenvedett. A meglévő Tisza-híd miatt fontos átkelőhely volt. A hidat a visszavonuló német hadsereg keményen védett a kenézlői oldalról, melyet a Vörös Hadsereg mellett harcoló román csapatok próbáltak elfoglalni. A németek a falu büszkeségét, a Tisza hídját, majd a református és a görög-katolikus templomok tornyát felrobbantották. A templomokat igen, a lerombolt Tisza-hidat sajnos a mai napig nem állították helyre, az egykor fontos tiszai átkelőhelyen csak kompjárat üzemel azóta.

1972-ben a település Gávavencsellő nagyközség társközsége lett.

1991. január 1-től Balsa község ismét önálló közigazgatású település, megindult az infrastruktúra kiépítése. A település gázhálózata 1994 végére teljesen elkészült. Az addig burkolatlan úthálózat szilárd útburkolatot kapott a település legfontosabb útjain. Jelentős előrelépés volt a falu életében, amikor 1995-96-ban Gávavencsellővel közösen sikerült kiépíteni a település szennyvízrendszerét, melynek lefedettsége 95%-os.

Balsa közvetlenül a Tisza mentén fekvő kisközség. Egyik legnagyobb kincsünk a Tisza-folyó, mely legtöbbször áldás, azonban néhány évben katasztrófahelyzettel veszélyeztette Balsát.

A faluban alapvetően mezőgazdasági termelésből élnek. A volt TSZ telepen nagyüzemi brúoylercsirke nevelés folyik.

Az oktatásban az óvodai ellátás, az egészségügyben az alapellátás helyben biztosított, és fiókgyógyszertár működik a községben.

Jelenleg 429 lakásban 891 fő él, 39 vállalkozás működik településünkön. Balsa közvetlenül a Tisza partján van, ideális hely ez aktív pihenésre. A folyóból kifogott halat pár perc séta után már otthon készíthetjük elő a sütéshez-főzéshez. Kényelmes szállást találhatunk a Nyír-Penzum Bt vendégházában.

Balsa fejlesztéseit úgy tervezzük, hogy turisztikai szempontból minél vonzóbb legyen.

2006-ban pályázati támogatással beindult a Balsai Ifjúsági Információs Pont. Itt jelenleg a legsikeresebb szolgáltatás az internet hozzáférés, ugyanakkor helyet ad a Balsai Görög Katolikus Ikonfestő Kör foglalkozásainak. Vezetőjük a településünkön élő és alkotó Papp Éva amatőr ikonfestő.

2007-ben hagyományteremtő jelleggel megrendezésre került május elsején a rekreációs sportnap, június utolsó hetében a Vad-rock Fesztivál, és július második felében a Szárnyas-Hal Fesztivál. Még ez év végén elkészült a kerékpárút Balsát érintő szakasza, melynek fele a faluban, fele a Tisza partján vezet.

A komppal átkelve a Tiszán, az érintetlen Bodrogközbe jutunk, ahol lenyűgöz bennünket a táj szépsége.

Választások


Közérdekü
Fotógalériák


Balsa települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja

Ki van itt?

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi


Látogatók

free counters
IP

Kapcsolat

Fő tér 1.
4468 Balsa
Tel: +36 42 207-692
Fax: +36 42 207-692
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

max maillots max maillot air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher air jordan pas cher golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet golden goose outlet pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora pas cher pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet pandora outlet woolrich outlet

Style Setting

Fonts

Direction

 
Scroll to top